Автомобилните гуми

Автомобилните гумиЕдно от нещата, от които до голяма степен зависи безопасното движение на автомобила е състоянието на неговите гуми. Поддържането на гумите в добро състояние е задължително, за не предизвиквате произшествия. Гумите могат да служат дълго, ако се ползват правилно. Едно от нещата, които са много важни при експлоатацията на автомобилните гуми, е налягането.

То трябва да не е нито много високо, нито прекалено ниско. Когато налягането не е оптимално, се получава неравномерно износване на гумите. Това е една от причините за изхвърлянето на много гуми и заменянето им с нови.

Всеки шофьор трябва да придобие навика да оглежда отвън състоянието на своите гуми. Може да забележи нередности, като прорези, забити телове, цепнатини или пък мехурчета по повърхността на гумите. Този оглед често спестява много неприятности и спомага за откриването на евентуални повреди навреме.

Все пак, ако в гумата има забити пирони или метални предмети, те може да я пробият при движение. Гуми с явни дефекти, които могат да причинят спукването и по време на път, не бива да се ползват. Това може да е причина за тежки катастрофи, които да доведат до човешки жертви и щети.

Прекалено износените гуми също не са безопасни за употреба. Те могат да подхлъзнат колата при влажен път, а всеки шофьор знае, че в такава ситуация автомобила става неуправляем. Износените гуми правят автомобила несигурен на пътя и никакви икономии не могат да оправдаят ползването им. Износването на гумите не е еднакво при всички.

Много голямо значение имат пътищата, по които се шофира. Грубите пътни настилки причиняват износване на гумите много по-бързо. Също така, по-бързо се износват гуми, с които се шофира при много високи температури на въздуха и съответно на асфалта.

Не малка роля за износването на гумите имат и самите шофьори. Стилът на шофиране е много важен за гумите. Някои шофьори тръгват и спират плавно, не правят резки маневри и шофират с нормална скорост. Техните гуми издържат много време в добро състояние.

Така освен че спестяват пари, тези водачи не стават често участници в пътни произшествия. Най-често сменят гуми шофьорите, които карат с висока скорост. Това е, защото при скорост над 120 км в час, гумите се износват двойно по-бързо.

Най-странното е, че хора които шофират динамично, правят маневри, при които гумите им свирят и проглушават ушите на минувачите и карат с бясна скорост, не променят начина си на управление на автомобила си, дори и това да им струва повече пари.

Шофирането, както и всичко останало в живота, изисква опит и знания. Който постоянно усъвършенства своите умения на пътя и повишава знанията си, относно поддръжката на всички части на автомобила, в частност и неговите гуми, харчи много по-малко пари. За повечето мъже колата е по-ценна от жената, така че те отделят достатъчно време за грижи и профилактика на автомобилите си.

Comments are closed.